Niedziela, 8 września 2024
Jesienią dieta powinna chronić nas przed przeziębieniem i dostarczać do organizmu większe ilości witamin – zwłaszcza witaminy A i C.
Wraz z nadejściem jesieni szczególnie ważne jest opracowanie planu, jak zrekompensować brak aktywności fizycznej. W tym czasie częściej przebywamy w domu i poruszamy się znacznie mniej niż wtedy, gdy na zewnątrz jest ciepło. Jeśli jesteś jednak aktywnym biegaczem to odżywianie jesienią, musi dostarczać ci więcej energii. Idealna do tego jest dieta warzywna.
Do diety warzywnej nadają się wszystkie warzywa, z wyjątkiem ziemniaków. Zasada projektowania menu na jesienną dietę warzywną jest prosta: bierzesz 1,5 kg dowolnych surowych warzyw i dzielisz je na 5 porcji. Powinieneś jeść tylko wtedy, gdy poczujesz głód. Staraj się maksymalnie urozmaicać swoje menu. Mogą to być różne rodzaje kapusty, ogórków, pomidorów, fasolki szparagowej i groszku, rzodkiewki, rzepy, marchwi - ogólnie wszystko, co można jeść na surowo. Pamiętaj, aby codziennie jeść zieleninę - to magazyn mikro i makroelementów. I nie zapomnij o owocach! Zawierają zdrowe cukry potrzebne do funkcjonowania mózgu. Takie odżywianie jesienią nie tylko jest zdrowe, ale pozwala pozbyć się 5-6 kg nadwagi.
Najlepiej jest, od razu opracować dla siebie odpowiednią dietę, która pozwoli utrzymać formę bez dodatkowego obciążenia organizmu. Przede wszystkim upewnij się, że masz w swojej diecie ciepłe posiłki, a zwłaszcza niskotłuszczowe zupy. Rozgrzeją ciało i dadzą uczucie sytości. Jeśli chodzi o śniadania, to dieta biegacza jesienią powinna przewidywać różnorodne płatki zbożowe.
Zwróć uwagę na świeże, zwłaszcza sezonowe warzywa i owoce. Pomogą zrekompensować brak witamin i urozmaicić dietę. Ponadto wiele produktów roślinnych zawiera przydatne substancje, których szczególnie potrzebujemy wraz z nadejściem jesieni. Na przykład zioła i czosnek są bogate w selen, który pomaga nam wzmocnić nasz układ odpornościowy. Dieta biegacza jesienią jak każda oznacza trzymanie się z daleka, od słabo przyswajalnych węglowodanów, zbyt tłustych lub smażonych potraw. Papryka, pieprz cayenne, kurkuma czy gałka muszkatołowa pomogą urozmaicić dietę.
W chłodne dni w zasadzie nie zaleca się znacznego zmniejszania ilości spożywanych płynów. Biorąc pod uwagę pogodę, można położyć nacisk na ciepłe napoje. Kuchnia biegacza jesienią powinna być ograniczona, jeśli chodzi o kofeinę. Daj szansę herbatom, zwłaszcza tym nasączonym ziołami. Maliny, borówka brusznica czy rokitnik pomogą nie tylko się ogrzać, ale także wzmocnić układ odpornościowy. Kuchnia biegacza jesienią w przypadku napoi ma na celu maksymalne wzmocnienie odporności organizmu.
Jesienią organizm gromadzi witaminy i minerały, aby przetrwać zimę bez chorób i depresji, a niektóre rygorystyczne diety, dosłownie wypłukują z organizmu wiele składników. Dlatego dieta dla biegacza na jesień, powinna być zdrowa, lekka, ale jednocześnie ze względu na aktywność fizyczną – bogata w pożywne składniki. Przykładowe menu może wyglądać następująco:
Dieta biegacza na jesień powinna przewidywać przekąski. W ciągu dnia zjedz 2 jabłka lub 1 banana. Budyń twarogowy ze śmietaną, surówką, 1 kromką chleba zbożowego, herbatą lub mlekiem. Na godzinę przed snem zjedz 1 jabłko i bulion z kefiru lub dzikiej róży.
Do diety warto włączyć dynie. To bardzo przydatne warzywo. Jego miąższ zawiera tyle białek, tłuszczów i witamin, że można ją śmiało polecić każdemu. Dynia poprawia wygląd i zdrowie skóry i włosów. Dietę dyniową można stosować przez dwa tygodnie. Menu diety dyniowej jest zaprojektowane na 4 dni, które trzeba będzie powtarzać do 2 tygodni. W trakcie diety można pić herbatę z cytryną lub kawę bez cukru, wieczorem najlepiej pić zieloną herbatę bez dodatków lub naparu ziołowego.
Komentarze (0)